Ante Vičević – Boksački klub Rijeka živi zahvaljujući volonterima i boksačima koji donose titule

Bavljenje sportom je poput pozitivne ovisnosti. Jednom kada se spoznaju čari ali i tegobe bez obzira na dob povratka u fazu nezainteresiranosti jednostavno nema. To se upravo može kazati i za predsjednika BK Rijeke Antu Vičevića koji je nakon stavljanja rukavica o klin u boksu ostao kao predsjednik kluba.

Ja sam na ovoj poziciji još od 2009. godine. Nakon što sam 2003 odradio posljednji meč i kraće stanke uhvatio sam se svog danas svakodnevnog posla. BK Rijeka je klub ogromne tradicije. Najbolje dane imala je u doba bivše države kada je nastupajući u tamošnjoj prvoj ligi uvijek bila u krugu tri najbolja kluba.

Kakav je kontinuitet?

BK Rijeka nekada je imala 33 stalno zaposlena koji su svakodnevno marili za potrebe kluba. Danas tu nema ni jednog zaposlenika. Nekad su društvena poduzeća davala kada je trebalo. Danas kada se od nekog i nešto dobije to je kao da se taj odrekao svog kruha od kojeg živi. Mi smo i dan danas na adresi Milutina Barača 16 d . 100 metara od nas je INA koja je nekada bila naš važan sponzor a sada je zatvorena. Kada je bilo njih nije bilo glavobolje oko plača, autobusa ili goriva.

Stoga?

Rekao sam vam već . Svi smo volonteri. Najveći prihod dolazi nam iz gradske kase te nekoliko sponzora . I tako financijski limitirani pokušavamo odraditi čim više bitnih natjecanja.

Ipak imate prvaka Hrvatske?

Da, nakon dugo vremena to je Luka Klarić koji je nastupio u kategoriji do 52 kg. Uz seniore , u klubu se silno trudimo da imamo i mlađeg naraštaja koji će nastaviti nas boravak na boksačkoj sceni. Najveći problem je ipak?

Kako sačuvati vrhunskog boksača seniora. Kako danas nema premija, jasno je da se budući kruh traži na faksu ili kroz svakodnevni rad. Kada se takvo što dogodi , gdje da trener i boksač pronađu vrijeme za dva treninga dnevno koji su nužnost. Bez toga rad na duže staze je i besmislen.

Novci se zarađuju?

Isključivo na turnirima u Italiji. Kako smo mi i talijanski klubovi u stalnoj vezi za sada imamo sreću da nas pozovu. Iako je put mukotrpan a suci svakakvi , naši boksači znaju pronaći put do pobjede i nekakve nagrade.

Tko je boksač budućnosti u BK Rijeci?

On se zove Matej Uremović. On iza sebe ima dvije europske medalje u nižim dobnim skupinama. Nedavno je postao senior kojem pokušavamo organizirati primjeren trenerski proces.

Ima li dovoljno mečeva?

Nakon dugo vremena da. Zahvaljujući predsjedniku Boni Bošnjaku i njegovom timu krenula je 1. Hrvatska boksačka liga, Premijer liga, Regionalna liga, nova Svjetska liga. Sve to mora donijeti kontinuitet i na kraju medalje i dobre borce.

Planovi za dalje?

Kao i kod svih problem su sponzori. Gdje god da se pokuca na vrata uslijedi uvijek isti refren : “A što ja imam od toga kume?”. Dok se kao nekada do vrha nedjeljom ne bude punio Dom mladosti interesa kod sponzora neće biti. A da bi se to dogodilo potrebni su mediji i platforme koje će ponovno donijeti novac u boks. Bez reklame , koja će donijeti zadovoljavajuću povratnu informaciju , ljudi pa i nekadašnji gledatelji za ovaj sport neće previše mariti. Možda neke stvari pokrene i Svjetska boksačka liga. To je lijepa priča koja se još treba kod gledatelja udomaćiti.