AIBA: Predsjednik na povijesnoj skupštini Svjetske asocijacije

IMG-20160601-WA0000Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak prisustvovao je danas skupštini Svjetske boksačke asocijacije AIBA-e, koja je donijela povijesnu odluku da dozvoli nastup profesionalnim boksačima na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru.

– Ovo je prijelomnica za boks u svijetu. Danas je donesena odluka za koju vjerujemo da će umnogome pripomoći razvoju boksa te privući sponzore. Također, i ono što je najvažnije, da se na olimpijadi mogu pojaviti svi boksači te ćemo dobiti zaista najboljeg na svijetu – javio je Bošnjak, koji je uz kongres odradio i niz korisnih sastanaka sa mnogim predstavnicima boksačkih saveza širom svijeta.

Novi članak 13 otvorit će vrata za boksače iz svih organizacija da sudjeluju. Ovaj amandman ratificiran je velikom većinom od 95% delegata prisustvovali su izvanrednoj sjednici skupštine AIBA-e.

– Ovo je važan događaj za AIBA, na olimpijskom boksu, a za naš sport u cjelini, a predstavlja još jedan veliki korak naprijed u evoluciji boks. Mi smo prihvatili reformu AIBA-e u posljednjih deset godina, i to su povijesne promjene, koje su oblikovale današnji boks i stvorili val popularnosti boksa u svijetu. Ovaj potez će osigurati poboljšanje položaja nacionalnih saveza i unaprijediti sva buduća natjecanja te Olimpijske igre. Naša misija je da i dalje činimo hrabre odluka u najboljem interesu naših boksača i za dobrobit sporta – izjavio je predsjednik AIBA-e Dr. Ching-Kuo Wu nakon glasovanja.

Izmjena članka 13. (j) odmah će omogućiti svim nacionalnim savezima da se registriraju sve profesionalne boksače za APB / WSB olimpijskog kvalifikacijski turnir u Vargasu, Venezueli, koji traje od 3-8 srpnja, a u skladu s kriterijima za upis pro-boksača. Natjecanje će dati 26 kvota za Rio 2016.

* Novi članak 13 J od natjecanja koja statuta

Nacionalni savezi i privremeni članovi imaju slijedeće obveze:

“Vladati, organizirati, promicati i zastupati sport boks u skladu s natjecanjima koja su Statutom, AIBA Statutom i  AIBA tehničkim pravilima za nNatjecanja AIBA-e u tri programa, kao i Pravilima Natjecanja, AIBA Etičkom kodeksu, AIBA Disciplinskom kodeksu, AIBA pravilima postupanja i na AIBA anti- doping pravilima, unutar svog teritorija, uspostavljanjem odgovarajućih pravila i propisa, koji se odnose na praksu u sportu te prihvaćanje boksača za sudjelovanje u nacionalnim natjecanjima i drugim natjecanjima.

NA SLICI:

Predsjednik Srpskog boksačkog saveza Dragan Ignjatović, Predsjednik Qatarskog boksačkog saveza Yousuf Al-Kazim, Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak i Izvršni direktor Crnogorskog boksačkog saveza Željko Brajović

IMG-20160601-WA0001

Na slici:Predsjednik Bon Bošnjak, Predsjednik AIBA-e dr Chin Kuo-Wu i Slobodan Petrović